Hamstringblessures: Oorzaken, Symptomen en Behandeling

Hamstringblessures komen veel voor bij sporters. Stel je voor dat je aan het sprinten bent en plotseling voel je een felle, stekende pijn aan de achterkant van je bovenbeen. Je kunt niet meer verder sporten. Erg vervelend! Wist je dat je ook hamstringblessures kunt hebben zonder dat je de spier scheurt? In deze blog leg ik je alles uit wat je moet weten over hamstringblessures.

Wat is de hamstring?

De hamstring is een groep spieren aan de achterkant van je bovenbeen. Het bestaat uit vier delen: de semimembranosus, semitendinosus, en de lange en korte kop van de Biceps femoris. De hamstrings zorgen ervoor dat je knie kan buigen en je heup kan strekken.

Soorten hamstringblessures en hun kenmerken

Er zijn verschillende soorten hamstringblessures. Zo kun je klachten krijgen met of zonder acuut moment. Bij een acuut moment spreken we van een sprint type of een stretch type hamstringblessure. Je kan ook een hamstringblessure oplopen zonder acuut moment.

 

Sprint type Hamstringblessure

Dit type spierscheur ontstaat vaak onder sportvermoeidheid én na ca. 15 of 80 meter sprinten. Je krijg een plotselinge steek in de hamstring waarna je op de grond valt. Vaak moet je de sportactiviteit staken. Je hebt in rust een constant zeurende pijn. Tijdens activiteiten als lopen, schoenen aantrekken of voorover bukken krijg je steken.

 

Stretch type Hamstringblessure

Dit type spierscheur ontstaan na overstrekking van de hamstring. Bijvoorbeeld bij ballet, turnen, het maken van een sliding of hoog trappen. Vaak is er bij dit soort blessures schade aan de hamstring pees. Hierbij zit de pijn vaak ter hoogte van het zitbot. Het kan voelen alsof je op een tennisbal zit. Lang zitten kan de pijn doen laten toenemen. De sportactiviteiten moet je in de meeste gevallen staken.

 

Niet acute hamstringblessures

Hamstringblessures kunnen ontstaan zonder dat je een acuut moment hebt ervaren. Hierbij is er geen ernstige schade, maar kun je wel beperkt zijn in het dagelijks leven of tijdens sport. Zo kun je spierpijn hebben, of uitstralende pijn vanuit gebieden zoals rug of bil. Bij hevige klachten of spanning is aangepast trainen gewenst. In sommige gevallen heb je volledige rust nodig. De fysiotherapeut kan beoordelen of de klacht onschuldig is, of dat er aanvullende behandelingen nodig zijn. Spiervermoeidheid is een risicofactor voor het creëren van hamstringblessures. Wacht om deze reden niet te lang met het laten controleren van de hamstring. Vaak is het mogelijk om een screening te krijgen op een spreekuur bij de fysiotherapeut in de buurt.

Gradatie van hamstringblessures

Over het algemeen kunnen hamstringblessures verdeeld worden over vier gradaties. 

 

Graad 0

Geen schade zichtbaar op de MRI. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spierpijn. Daarnaast kun je ook uitstralende pijn ervaren vanuit de rug.

 

Graad 1

Milde verrekking: Hierbij zijn een paar spiervezeltjes gescheurd. Je ervaart lichte ongemak en geen of geringe krachtverlies.

 

Graad 2

Matige verrekking: Grotere schade van de spier met een duidelijk krachtverlies.

 

Graad 3

Ernstige verrekking: Een scheur over de gehele dwarsdoorsnede van de spier, resulterend in een totaal verlies van spierfunctie.

Hersteltijd van hamstringblessures

De hersteltijd varieert afhankelijk van de ernst van de blessure. Bij het sprinttype varieert het van 2 tot 12 weken, terwijl het stretchtype enkele maanden tot een jaar kan duren vanwege de betrokkenheid van de spierpees. Het is belangrijk om tijdig een fysiotherapeut te raadplegen.

Behandeling hamstringblessure

We adviseren om een actief oefenprogramma te volgen. Dit programma wordt minimaal 3 maal per week uitgevoerd en focust op een progressieve opbouw van flexibiliteit, spierkracht en rompstabiliteit. Zodat de hamstring weer sterk wordt en jij weer kunt doen wat je leuk vind.

Samen werken aan herstel?

Oefeningen hamstringblessure

Wil je zelf aan de slag met je hamstringblessure? Dat kan. Zorg er alleen wel voor dat je een duidelijke diagnose hebt gekregen van de sportfysiotherapeut. Om het overzichtelijk te houden gaan we nu in op en hamstring scheur (sprint type hamstringblessure).

 

Relatieve rust

In de eerste fase is het van belang dat de hamstring beschermt wordt voor verdere schade. Dit doe je door relatieve rust te nemen. Dit betekent dat je de hamstring belast op basis van acceptabele klachten. In de eerste fase zul je dus nog niet zo heel veel kunnen doen.

 

Rekken

Probeer de hamstring zo veel mogelijk in verlengde positie te brengen zodat de spierlengte zo weinig mogelijk afneemt. Probeer dit zonder toename pijnklachten. Af en toe wat voelen is niet erg.

 

Na een aantal dagen tot een week zullen de pijnklachten afnemen zal je merken dat je al wat normaler kun lopen zonder pijnklachten. Nu kan je ook beginnen met wat lichte krachtsoefeningen.

 

Klik op de volgende link voor een uitgebreid Do it yourself behandeling voor hamstringblessures: Binnenkort beschikbaar

 

Toch liever aan de slag met de professional?

Afspraak inplannen

Samenvatting van de Belangrijkste Punten

Hier zijn de belangrijkste punten samengevat over hamstringblessures, inclusief oorzaken, symptomen en behandeling:

 

Wat is de hamstring?

  • De hamstring is een groep spieren aan de achterkant van het bovenbeen, bestaande uit vier delen, die verantwoordelijk zijn voor kniebuiging en heupstrekkingsbewegingen.

 

Soorten hamstringblessures en hun kenmerken:

  • Sprint type Hamstringblessure: Dit ontstaat meestal tijdens intensieve sportactiviteiten, zoals sprinten, met plotselinge pijn, steken, en de noodzaak om de activiteit te stoppen.
  • Stretch type Hamstringblessure: Dit ontstaat door overstretching en kan gepaard gaan met pijn bij het zitbot, vergelijkbaar met zitten op een tennisbal.
  • Niet acute hamstringblessures: Deze kunnen geleidelijk ontstaan zonder een specifiek acuut moment, wat kan leiden tot spierpijn en uitstralende pijn.

 

Gradatie van hamstringblessures:

  • Deze blessures worden in vier gradaties verdeeld, variërend van geen zichtbare schade (Graad 0) tot ernstige scheuring over de gehele dwarsdoorsnede van de spier (Graad 3).

 

Hersteltijd:

De hersteltijd varieert afhankelijk van de ernst van de blessure, waarbij het

  • sprinttype doorgaans 2 tot 12 weken.
  • stretchtype enkele maanden tot een jaar

 

Behandeling:

  • Een actief oefenprogramma wordt aanbevolen om flexibiliteit, spierkracht en rompstabiliteit op te bouwen. Dit programma moet minstens 3 keer per week worden uitgevoerd om de hamstring te versterken en terug te keren naar sportactiviteiten.

 

Oefeningen bij hamstringblessures:

  • Als je zelf aan de slag wilt gaan, zorg er dan voor dat je een duidelijke diagnose hebt van een sportfysiotherapeut.
  • Begin met relatieve rust om verdere schade te voorkomen, en voer vervolgens rekoefeningen uit om de spierlengte te behouden. Na verloop van tijd kun je lichte krachtsoefeningen toevoegen.

Afsluitend

Bij Impact Health & Performance zijn we er om je te ondersteunen op je reis naar een betere gezondheid en welzijn, inclusief het herstel bij hamstringblessures. Onze toegewijde professionals staan klaar om je te begeleiden en op maat gemaakte oplossingen te bieden die passen bij jouw unieke behoeften.

We hopen dat deze blogpost je heeft geïnspireerd om stappen te zetten in de richting van een hoogwaardige revalidatie. Zodat jij weer kunt gaan doen wat je leuk vindt.